Vyzkoušej si plnou verzi za 1 Kč

Co dělat před meditací + tipy, jak meditaci praktikovat

Růžena Janská

Od Růžena Janská

Co dělat před meditací + tipy, jak meditaci praktikovat

Co dělat před meditací + tipy, jak meditaci praktikovat

Než usedneš k meditaci, vytvoř si svůj prostor, kde ti bude příjemně a nebude tě nikdo rušit a bude to jen tvůj čas o péči o sebe. Prostor, kde se budeš cítit dobře, můžeš ležet nebo sedět. Pokud sedíš, ujisti se, že podporuješ správné držení svého těla, aby bylo zdravé, soudržné a uvolněné. Posaď se nejlépe tak, aby tvé boky byly výše než tvé kolena. Takto může proudit energie správně a nepovede to k jejímu poklesu. Pokud jsou i narovnaná záda vede to k menšímu počtu myšlenek než záda, která jsou ohnutá. Ze začátku se to může zdát nepohodlné, ale zkus to natrénovat tak, aby ti to bylo příjemné. V tomto prostoru měj minimálně deset minut sám pro sebe, bez veškeré práce a rušení. Ztiš si vše, co vydává zvuk.

Pohodlí je nejdůležitější!

• Začni tak, že se ponoříš do ticha, nastav si záměr - to může být jenom to, že ti bude s meditací příjemně, nic složitého, a ponoř se do meditace s důvěrou uzdravení sebe sama, svého srdce. Příjemný pocit si tak můžeš roztáhnout na celý den (záleží kdy medituješ).

Záměr meditace může být i to, že žádný záměr nebo cíl něčeho dosáhnout nemáš, prostě jenom budeš v tuto chvíli sám se sebou v přítomnosti.

• Medituj vždy tak, jak potřebuješ a vyber si jakoukoliv meditaci, která ti sedí. Pro mnohé může být užitečné meditovat každý den ve stejnou dobu. Ale nemusí to tak být vždycky. Nejlepší doba pro meditaci přes den je, když ji vůbec praktikuješ. Další nejlepší čas je hned ráno než cokoliv uděláš. Je dobré vstát o něco dříve. Při své meditační praxi si odpočineš více, než za těch 10-20 minut spánku navíc.

• Na začátku meditace se prodýchej opravdu důkladně. Hluboký dech pomáhá ke zklidnění a odchází napětí a minulé prožitky z těla pryč. Čím delší a tenčí každý výdech uděláš, tím více se proud mysli zpomalí. Odtud můžeš začít všímat si ticha a relaxovat v prostoru mezi dvěma myšlenkami. Toto je hluboká brána k přirozené meditaci.

Pokud myšlenky stále bloudí, stačí si to uvědomit a znovu se vrátit pozornosti ke svému dechu.

• Po skončení meditace, ještě chvilku 2-3 minutky seď v klidu a jen reflektuj pocity, nijak je nehodnoť, nesuď, jen pozoruj.

• Pokud jeden den vynecháš, nevadí, ale snaž se další den vrátit a pokračovat a pustit si další meditaci, doporučuji meditovat denně. 

• Meditace můžeš stále opakovat i ty, které jsi již slyšel, kdykoliv během dne, před spaním anebo i v dalších dnech. 

• Pamatuj, že neexistuje nic jako špatná meditace. Mít myšlenky během meditace je přirozené a v pořádku, je to součást procesu, zvlášť u začátečníků. Proto je neodháněj, myšlenky, zvuky nebo cokoliv dalšího vnímej jako prohloubení meditace. Časem to půjde lépe a lépe. 

• Pokud se objeví emoce, jakákoliv třeba i nepříjemná, jednoduše ji nech projevit, neutíkej před ní. Meditace je léčebný proces, dovol si být sám sebou a projev se, kde jinde než v meditaci. 

• Snaž se moc nepřemýšlet během procesu. Věda dokázala, že meditace mění fyzickou strukturu našeho mozku, ovlivňuje naše DNA - přepisuje staré nefunkční vzorce, snižuje zánět, snižuje stres, posiluje imunitní systém... prostě stačí jen praktikovat. Budeš se cítit lépe a každý den se uzdravuješ na buněčné úrovni.

• Snaž se zážitky neporovnávat z předchozích dnů. Každý den a každý meditace může být jiná, proto ji přijímej tak, jak je.

• Užij si každý okamžik meditování, bav se. Meditace nemá být dřina, meditace je dar!

 

Vyzkoušej si meditace za 1 Kč Vyzkoušej si meditace za 1 Kč

Hýčkej si svou mysl

Placená verze Probuď Své Já za 1 Kč na vyzkoušení

  • Získáš 100+ vedených meditací a bonusy od jiných autorů.
  • Nové meditace každý měsíc.
  • Meditace od základních technik až po meditace pro pokročilé.
  • Meditace jsou zaměřené na zmírnění stresu-dosažení vnitřního klidu až po hojný úspěch, lepší vztahy či klidný spánek.
  • Meditovat můžeš každý den a vytvořit si tak nový návyk pro zkvalitnění svého života.

Po vyzkoušení zkušební doby automaticky je roční předplatné 4 680 Kč s automatickým obnovením každý rok.

Po vyzkoušení zkušební doby automaticky je měsíční předplatné 890 Kč s automatickým obnovením každý měsíc.